22 July 2022

Kukuh Hubungan Strategik Malaysia dan Jerman: UTeM-Hochschule Hannover Meterai MoA Perkasa TVET Dunia

Universiti Teknikal Malaysia Melaka (UTeM) memeterai Memorandum Perjanjian (MoA) bersama Hochschule Hannover (HsH) University of Applied Sciences and Arts di Kampus Linden, Hannover, Jerman, baru-baru ini.

Kerjasama antara 2 buah universiti ini juga memperkukuhkan hubungan strategik antara Malaysia dan Jerman dalam konteks Pendidikan dan Latihan Teknikal dan Vokasional (TVET) aras dunia.

Majlis pemetraian MoA tersebut UTeM diwakili oleh Naib Canselornya, Prof. Ts. Dr. Massila Kamalrudin manakala HsH diwakili oleh Naib Presiden Pengajaran dan Pembelajaran serta Hubungan Antarabangsanya, Prof. Dr. Dörte Heüveldop dan Dekan Fakulti Kejuruteraan Mekanikal dan Bio Proses. Prof. Dr. Wolgang Strache disaksikan Ketua Setiausaha Kementerian Pengajian Tinggi (KPT), Datuk Seri Abdul Razak Jaafar.

Dr. Massila berkata, kerjasama strategik ini mampu memperkasa hubungan 2 hala dalam semua bidang terutamanya dalam usaha berterusan kerajaan untuk menawarkan pengajian tinggi TVET melalui program double degree antara UTeM dan HsH.

Jelasnya, perjanjian ini turut dilihat sebagai peluang buat UTeM meneroka kerjasama yang lebih erat dalam memperkasa program akademik terutamanya di peringkat sarjana muda antara kedua-dua universiti termasuklah kerjasama penyelidikan dan pembangunan yang melibatkan pasca siswazah dan penyelidik dari kedua-dua institusi.

Tambahnya lagi, MoA itu juga akan membuka lebih banyak peluang untuk Malaysia dalam meneroka potensi bagi mengukuhkan kedudukannya sebagai hab pendidikan di Asia Tenggara bagi pasaran Eropah terutamanya keterlihatan institusi pengajian tinggi Malaysia khususnya dalam program TVET.

Sementara itu, Prof. Dr. Dorte Heuveldop berkata, beliau yakin kerjasama antara UTeM dan HsH amat berjaya yang mana kedua-dua institusi sentiasa memberi

penekanan yang kuat terhadap pengajaran berorientasikan amalan dan penyelidikan gunaan.

“Untuk itu HsH sentiasa berkerjasama rapat dengan industri dan institusi lagi dalam menyediakan pelajar untuk keperluan masa hadapan,” ujarnya lagi ketika mengulas mengenai hubungan strategik ini.

HsH yang ditubuhkan pada 1971 merupakan salah sebuah universiti Sains Gunaan terbesar dan antara universiti awam terkemuka di Jerman yang terkenal melalui reputasi dan kecemerlangannya dalam bidang sains gunaan, kejuruteraan elektrik, kejuruteraan mekanikal dan bio-proses, media, informasi dan rekabentuk serta sains komputer dan perniagaan


Copyright © 2022 Universiti Teknikal Malaysia Melaka. All rights reserved.

Connect With Us: