02 February 2021

Mantan TNC Penyelidikan dan Inovasi UTeM Kongsi 5 Langkah Mudah Tangani Tekanan Musim PKP

Mantan Timbalan Naib Canselor Penyelidikan dan Inovasi UTeM, Professor Datuk Ir Dr Mohd Jailani Mohd Nor Jailani telah berkongsi 5 langkah mudah untuk diamalkan orang ramai bagi menangani tekanan sewaktu musim Perintah Kawalan Pergerakan (PKP).
 
Dr Jailani berkongsi kaedah ini menerusi secara atas talian anjuran Bahagian Pembangunan Bakat, Pejabat Pendaftar, UTeM, baru-baru ini yang diikuti oleh warga UTeM.
 
Beliau berkata, langkah pertama adalah Kita perlu banyak berdoa dan langkah ini terbukti berkesan berdasarkan pengalaman sebenar yang telah dilalui sebelum ini.
 
Menyingkap kembali pada waktu itu beliau telah terkandas di Lapangan Terbang Attarturk, Istanbul, Turki yang mana berdepan situasi genting peristiwa cubaan rampasan kuasa negara itu pada tahun 2016 yang lalu.
 
Jelasnya, beliau berserah pada Allah dan memperbanyakkan berdoa dan alhamdulillah saya dan beberapa rakan yang lain semuanya selamat pulang ke Malaysia.
 
Ujar beliau, langkah kedua pula adalah kaedah menarik nafas secara dalam dan perlahan mengikut hidung kemudiannya lepas nafas menerusi mulut dilakukan secara ulangan sebanyak sekurang-kurangnya tiga kali.
 
"Langkah ketiga adalah melakukan kaedah pernafasan bersama wayang minda yang mana kita menarik nafas sambil membanyangkan udara bersih yang disedut manakala sewaktu melepaskan nafas pula kita bayangkan segenap aura dan pemikiran negatif keluar dari tubuh badan kita.
 
"Langkah keempat pula diikuti dengan amalan inkantasi (mantera minda), yang mana kita ucapkan kepada diri kita ungkapan yang positif dan memberi semangat. Sebagai contoh katakan: "Semua ini hanya sementara.”
Ianya datang dan suatu hari nanti ia akan lenyap selepas ini, ujarnya sewaktu dalam ceramah secara atas talian baru-baru ini.
 
Mengulas lanjut beliau mengupas langkah kelima adalah dikenali sebagai 'kepekaan diri' yang mana praktiknya adalah dengan kaedah kita memerhati dalam diri kita sendiri sambil memerhati apa yang sedang kita rasa tanpa menghakimi atau menilainya. Hanya perhati sahaja apa yang anda sedang rasa.
 
Ujarnya, sewaktu praktik langkah kelima ini kita hanya perhati dan rasai sahaja apa yang kita rasa namun jangan sesekali kita hakimi diri kita justeru dengan itu biasanya separuh dari kesan permasalahan akan mulai hilang.
 
Dr Jailani kini menjalankan tugas sebagai Pengarah Pusat Pengurusan Penjanaan Pendapatan, Pejabat Bendahari, UTeM.

Copyright © 2023 Universiti Teknikal Malaysia Melaka. All rights reserved.

Connect With Us: